tirsdag den 30. november 2010

Danes in space

Kristian von Bengtson er en dansk arkitekt med speciale i bemandet rumfart , der i dag giver os alle tricks, hvis vi gerne vil ud i rummet og er flade. Det første man skal gøre, hvis man er flad og gerne vil 3 minutter ud i rummer, er at man skal have en drøm og et logo (We Love People er helt enige!). Derudover skal man også have værktøjerne til at bygge et rumskib. Man skal bruge en ambolt, en hammer, en skruetrækker og alle de andre ting en smed har brug for. Til forskel fra de rige folk, skal de ikke tænke på alle de svære ting som penge og investeringer osv. De kan bare fokusere på at bygge sjoveren.

Det Kristian prøver at fortælle er, at der skal nogle basale ting til, hvis man vil bygge en raket eller en mobiltelefon eller noget helt femte. Det handler om at lave nogle eksperimenter og lære af dem. Og gøre det bedre næste gang.

For eksempel er det vigtigt at få målt, hvor meget man kan tåle af G-påvirkning, men da det er alt for dyrt at komme over til NASA og prøve deres G-maskine, fandt disse drenge ud af, at den nye forlystelse i Tivoli trækker lige så mange G, som deres rumraket kommer til at gøre. Så de lejede den for en dag og det var meget billigere end at handle med NASA.

En anden ting er, at man har brug for en faldskærm, når man skal ned igen fra rummer og at faldskærmsforhandlere ikke vil sælge deres faldskærme til projekter, hvor der kan risikere at komme billeder af brændende faldskærme, så drengene blev nødt til at lave deres egen faldskærm. For som de siger: Faldskærmsfolk må vel også være startet et sted.

En af de største udfordringer er at forklare de danske myndigheder, at man vil bygge en rumraket. Det giver utrolig meget tavshed i den anden ende. Men gudskelov står der ingen steder i den danske lov om reglerne og standarderne for at bygge en hjemmelavet rumraket, så det er bare at gå i gang. Og hvis man gør det ude i vandet er der slet ingen danske regler. Til sidst sammenligner han sin raket med den amerikanske raket. Den amerikanske koster 400 millioner om året. Den danske koster 60.000 kr. Og der er ingen forskelle på raketterne. Så der er ingen undskyldning for ikke at bygge sin egen rumraket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar