tirsdag den 30. november 2010

Supermarkedsopførsel

Mette Miriam Böll undersøger biologiens autencitet. Når vi får at vide, at vi er verdens lykkeligste folk, svarer vi altid, at de enten må have spurgte de forkerte, eller laver en akademisk ligning, der slutter med, at det må være fordi vi som folk ikke forventer os ret meget af livet og derfor føler os lykkelig over det lidt, vi har.

Mette Miriam Böll undersøger Sociale Relations biologi. F.eks. Hvad der sker når et vredt menneske kommer ind i et rum og forurener rummer. Vi bliver bange, pulsen går op, vi bliver varme. Alt sammen biologisk reaktion. Mette ønsker at måle, hvordan social interaktion påvirker vores biologi. Mette har undersøgt det i Irma.

Hun har målt de meget vrede kunder, de ligeglade kunder og de søde kunder. Hendes tanke var, at humør smitter, så vred kunde ville give vred ekspedient, men det sker ikke. Ekspedienterne opfører sig, som de har fået at vide de skal gøre under mottoet: ”Kunden har altid ret”, som også betyder ”Min chef har altid ret”. Man lader med andre ord, som om alt er godt, men indvendigt bliver man meget stresset. Vi har en meget fleksibel biologi, der gør at vi kan bruge forskellige redskaber som yoga eller vejrtrækning til at bringe vores humør i neutral stilling.

Mette har naturligvis også hørt sine amerikanske venner fortælle, at danskerne ikke er serviceminded, fordi vi ikke smiler og er venlige. Men Mette mener, at vi er bare er autentiske. At vi ikke lader som om, da det vil stresse os og gøre os ulykkelige, men at vi tilpasser også bringer os i neutral stilling, for ikke at blive stressede. Og dér mener hun er en del af grunden til, at vi er verdens lykkeligste folk. Danskerne er autentiske. Vi skal være tro mod bores biologi og være som vi er. For så behøver vi ikke forvente os så meget af livet, vi tager bare livet, som det er.

1 kommentar:

  1. Det med autenciteten er måske også forklaringen på at det er så rart og afslappende at komme hjem til Danmark efter lange ophold næsten hvor som helst i Verden? Uanset hvor man lander i fædrelandet kan man i høj grad "være sig selv", sådan lidt flegmatisk og lige glad med de ligeglade kollegaer, fætre og onkler m.m.

    SvarSlet