tirsdag den 30. november 2010

Scan dine gener og del dem med dine venner

Årets opfindelse for to år siden var den personlige gen-scanner: Spyt i en kop og få at vide, hvor du kommer fra og risici for sygdomme. Lone Frank regner med at vi kommer til at dyrke vores personlige gen-informationer på samme måde som vi tog imod den personlige computer, da den blev betalelig for almindelig mennesker. Det er hermed ikke kun laboratorier, der kan gå og forske i gener, men ganske almindelige mennesker.

Biologen Lone Frank har også fået lavet sit personlige gen-scan. Når man gør det får man ikke alene scannet sig for risikoen for forskellige sygdomme som f.eks. blærecancer, Astma og Alzheimers, men man får samtidig mulighed for at sammenligne sine gener med andres gener. Som en slags FaceBook for gener. Hvem ligner man mest. Ligner man nogle kendte personer? Etc.

Mange læger er selvfølgelig imod at at man tager denne test, da de er bekymrede for om man kan klare at få indsigt i sit mulige sygdomforløb. De er samtidig bage for at folk vil begynde at gå mere til læge og endnu værre. Begynde at stille deres egne diagnoser. Men Lone Frank har undersøgt ganske almindelig mennesker, som har taget testen, som ikke bliver mere bekymrede eller indbildt syge. Tværtimod er folk så gode til at læse statistik, at de blot tager deres forholdsregler. Lone har forhøjet risiko for hud-cancer, så hun passer lidt bedre på i solen, men går ikke i panik. Og det samme synes at gælde andre. Vi kan godt tåle at få indsigt i vores liv.

Lone vil faktisk gerne have at folk, der har taget gen-testen skal kunne indgå frivilligt i professionelle gen-forsøg, så i stedet for at læse i avisen om forhøjet risiko for den eller den sygdom, kan man indsende sine data og både være med i analysen samtidig med at man får sine egne tal i netop den undersøgelse. På den måde får man et meget bedre og fascinerende indblik i ikke bare biologi, mens ens egen biologi og ikke mindst livets mirakel. Og det gør at man befinder sig endnu bedre i sin krop samtidig med at vi får en langt større forståelse for at vores krop og selve livet består af en flydende drøm af data, som vi bærer videre fra dem vi fik generne fra og dem, vi giver dem videre til i det næste liv. Så Lone Frank vil have frigivet generne. De skal ikke være hemmelige, men open source.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar