tirsdag den 30. november 2010

Velkommen til Krible-krable land

Danmarks yngste professor Morten Sommer, fortæller om hvordan bakterierne i vores krop skaber det gode liv. Man har stadig ikke fundet ”The Happy Bug”, men Morten Sommer er ret sikker på, at den bakterie findes.

Vores bakterier i kroppen er mere forskellige end en japansk tangplante og en zebra er forskellige i forholdet til hinanden. Og alle vores små organismer i kroppen hjælper os med at fungere. Der er bakterier overalt og de er så små at der i en kop espressokaffe er flere bakterier, end de er mennesker på jorden. Hvis vi vejer vores krop og bagefter vores bakterier er vi 20% mere mennesker end vi er bakterier. Men tæller vi celler i vores krop, er vi kun 10% menneske og 90% bakterier. Så spørgsmålet er om vi er mennesker eller bar en vært for bakterier.

Men der er selvfølgelig forskel på de gode bakterier og de bakterier, der kommer udefra og gør os syge. Vi kan sammenligne vores bakterier i kroppen med, hvad der sker på jorden. Der bliver udkæmpet krige, der bliver handlet med hinanden, så bakterier spiller en meget stor rolle i vores liv/krop. Det er kun en lille del af os, der kan skabe mad om til energi. Det er for det meste bakterier der hjælper os med at skabe føde om til energi. For eksempel har forskere fundet en bakterie i kroppen, som der findes flere af i fede mennesker end i slanke mennesker. Og måske er hemmeligheden på fedme i virkeligheden, at denne bakterie er så taknemmelig for den mad den får, at den producerer masser af overvægt som tak. På samme måde ser det ud som om det også er bakterier, der skaber celledeling som tak for hjælpen for den mad, vi føder dem med.

Når vi bliver født er vi fuldstændig uden bakterier. Men fra vi er ploppet ud bliver vi fyldt med bakterier, men på en meget individuel måde, så dine og mine bakterier er langt mere forskellige end for eksempel vores gener. Men det er langt mere svært at ændre gener end at ændre end mikrobiologi. Derfor mener Morten Sommer, at bakterier er fremtidens nøgle til det gode liv. Det handler om at skabe balance i ens bakterier. Folk der har balance i deres bakterier, ser ud til at være mere sunde end folk med ubalance i deres bakterier. Så det er de små ting, der tælelr i livet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar