tirsdag den 9. november 2010

Hvad vil teknologien med os?


Kevin Kelly fra Wired fortolker fremtiden.

Der er ifølge Kelly fire ting der kommer til at forme fremtiden:

Den første ting:

Fra Orality over Literacy til Vizuality

Vi går fra at være ”Bogens Folk” til at blive ”Skærmens Folk”. Skærme er mere flydende, de er som strømme. Det er ikke fixet og permanent som bogen. Der er skærme overalt. Fra i fly til hele bygninger dækket af skærm. Enten langt fra os på bygninger eller tæt på os som den MacBook jeg netop skriver på.

Alle medier kan være på skærmen. Hvis jeg viser dig en blank skærm, kan du ikke vide, hvad der dukker op på den. Er det en film? En tekst? Et spil? Skærmen bliver en del af miljøet. Det kan være en mikrotekst. Men den er hyperlinket til noget andet. Når vi hyperlinker i verden på kryds og tværs får vi faktisk kun én bog, der indeholder Alt. Dét, der starter som en mikrotekst kan ender i, at man sidder og læser i verdens bedste bog – eller hører den læst op eller ser filmen – eller det illustrerede summary af bogen.

Børn forstår det instant. Kevin Kelly fortæller om et barn, som fik et stort fotografi af sig selv og troede det var gået i stykker, fordi barnet ikke kunne klikke på det.

Den anden ting:

Vi deler som udgangspunkt

Når vi finder ting på nettet, skal vi så vide hvem der ejer det og kan vi lave det om så det passer bedre til os og er det så mit eller er jeg ansvarlig for et lovbrud? Vi er alle en del af The Cloud. At alle maskiner, vinduer tilsammen udgør den store sky af information, som vi er en del af. Skyen indeholder ikke bare alle data, men alle mennesker på jorden – og alt bliver delt imellem os. Hvis vi deler alt, er der så nogen, der ejer det.

Brugerne føder Skyen. Vi skaber, vi servicerer, vi markedsfører og betaler for Skyens liv. Vi er midt i et spændende eksperiment der handler om hvor meget vi kan involvere brugerne. Det ser ikke ud som om der er grænser, så alt kan blive opfundet af os, når vi deler. Er det digitale mit eller dit?

Den tredje ting

Verdens største kopimaskine

Vi har bygget verden på at sælge kopier af ting, men den digitale verden kopierer alt flydende og spontant hele tiden og med en hastighed, som intet andet kan måle. Det eneste der har værdi i verden er det, der ikke kan kopieres. Kelly bringer et eksempel, hvor man kan downloade National Geographic gratis, hvis man vil bruge 2 timer på det – eller man kan betale for det og få den på 6 minutter. Du kan få ting på nettet gratis, men hvis du f.eks. vil have det hurtigere, mere personlig eller autentisk, skal du betale for det. Det er her økonomien i den digitale verden vil bevæge sig hen. Og så får dét, der skaber opmærksomhed altid pengene. Pengene flyder efter den største opmærksomhed. We Love People skaber opmærksomhed ;)

Den fjerde ting

World Wide Database

Det er på tide at sige farvel til det digitale skrivebord. Der er sket et skift fra den tidlige computerskærm, hvor vi oversatte et skrivebords skuffer og filer og papirer, så vi bedre kunne forstå, hvor vi skulle placere vores tekster og billeder osv. Nu er vi nået så langt at vi intuitivt forstår computeren og bevæger os nu fra analoge ord som Pages og Links til Streams, Tags og Clouds. Et eksempel er når Google gætter på, hvad du leder efter inden, du har skrevet søgeordet færdig. Alt har eller vil få en lille tag med digital data, så alt hænger sammen i skyen. Uanset om du går på gaden eller er på nettet. Landkort er ikke kort over et sted med samtidig indhold af de date, der gemmer sig under hustage, vej og floder. Alle data flyder hele tiden og vi er altid ON, så vi konstant flydes igennem med Real Tiem Data Flows som i en Trans Media Express med tanken tilbage til Kraftwerks Trans Europe Express.

Kelly er klar over at når man kigger ind i fremtiden, vil man altid blive grinet af en dag. Men som han siger, så har alt det man kunne forestille sig + det man ikke kunne forestille sig allerede sket i den digitale verden. SÅ der vil dukke nye ting op, vi ikke kan forestille os i dag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar